lauantai 20. helmikuuta 2016

Syysloma // Herbstferien

Hip hei ja hurraa! Syysloma oli joskus marraskuun ekalla viikolla ja mitä Mirjam tekee, kertoo siitä hiihtoloman jälkeen. Mutta kun oli melkein valmiiksi kirjoitettu, niin miksipä ei?
Loman alku viikonloppu oli ihan normaali ja oikein mukava aloitus lomalle. Sunnuntaina oli kirkossa konsertti, jossa esiintyi kirkon kuoro ja puhallinorkesteri, sekä muutama muu yksittäinen esiintyjä. Melkeinpä koko loppu loman olinkin sitten Münchenissä.



Tuossa näkyy aika hyvin vasemmalla se jalanjälki kirkko ja oikeella uusi kaupungintalo. //
Auf der linken Seite sieht man die Frauenkirche und auf der rechten Seite das neue Rathaus.


Maanantai aamupäivällä ajelin monella eri julkisella ajoneuvolla Suttgartin lentokentälle, josta bussi lähti. Bussi matka kesti noin 2,5 tuntia, mutta kirjaa lukiessa aika oikein hujahti ohitse. Münchenissä oli vastassa pari kaveria (sisarrukset), joihinka tutustuin huhtikuussa Englannissa. Mentiin heidän luokse ja heti alkajaisiksi syötiin, jonka jälkeen menimme keskustaan, jossa myös porukka kasvoi. Keskustassa eli vanhassa kaupungissa ruvettiin leikkimään turisteja, koska tapaamispaikkana oli Marienplatz, jossa on myös vanha sekä uusi Kaupungintalo (jotka kyllä näyttävät aivan vastakkaisilta, vanha uudelta ja uusi vanhalta) katsoimme niitä siinä hetken. Kun saatiin niistä taloista ja vedettömästä suihkulähteestä tarpeeksemme jatkettiin matkaa Frauenkirche (=Naistenkirkolle), jonka lattiassa on "paholaisen" jalanjälki, eikä siellä paljoa muuta ollutkaan. Heti kirkon vieressä on pienoismalli koko vanhasta kaupungista ja siinä sitten tunnisteltiin paikkoja ja mietitiin mitä ne kaikki lyyijykynät oikein on (ne on erilaisia kirkontorneja). Koska olimme aloittaneet mukavan kirkkojen kiertämisen menimme seuraavaksi Peterskircheniin, tai itseasiassa kiivettiin sen torniin. Kävelimme ja laskimme noin 300 porrasta ylös, mutta kyllä se kannatti. Oli ihan tosi hyvä keli ja sen takia Alpit näkyivät tosi selvästi ja koska oli jo iltapäivä/ilta näimme myös ihanan auringonlaskun pilveettömältä taivaalta. Olisimme myös nähneet kello viiden "Kelloesityksen" eli uuden Kaupungintalon kellossa on jotain hahmoja, jotka tekee jonkun hienon esityksen. Selitys on varmasti hirmu hyvä, koska emme siis nähneet sitä niiltä miljoonalta japanilais turistilta jotka selfiekeppeineen seisoivat edessä. Koska näimme auringonlaksun ylhäällä, oli jo aika pimeää, kun olimme vihdoin alhaalla ja myös aika viileää. Tämän johdosta menimme Deutsches Museum shoppiin eli Saksalaismuseon kauppaan, joka oli täynnä kaikkia hauskoja esineitä. Lopuksi menimme vielä johonkin patsaan/taideteoksen luokse, jonka nimeä ja sijaintia en enään muista. Palattuamme takaisin kavereideni luokse teimme Kaiserschmarrnia, en osaa sano mitä se oikein on, se on taikina, joka paistetaan pannulla ja sitten vielä uunissa ja sitä syödään omenasoseen ja tomusokerin kanssa. Erittäin Bayerilainen juttu ja erittäin hyvää.



Uusi Kaupungintalo ja Marienplatz // Neues Rathaus und Marienplatz

Tiistaina kavereillani oli seurakunnan kanssa (samat ihmiset kuin Englannissa) pieni tapaaminen ja minä lähdin tietysti mukaan. Lähdimme siis aamupäivällä Ihmis- ja luontotieteiden museoon, joka oli erittäin hauska, sillä siellä sai itse tehdä ja kokeilla monia asioita. Tämän jälkeen mentiin pariksi tunniksi keilaamaan (olen ollut keilaamassa melkeinpä vain saksalaisten kanssa :D ). Sitten käytiin nopeasti kavereitteni luona hakemassa grillaus tarvikkeet ja poljettiin seurakuntatalolle, jonka sisäpihalla sitten pienen tulen äärellä grillailtii. Meitä ei koko päivänä kovin montaa ollut, mutta jostain syystä grillauksen aikaan porukka kasvoi hieman. Me oltiin kuiteskin kolmestaan viimeisiä paikalla ja lähdimmekin vasta hieman ennen puolta yötä takasin kotia.


Aivan upea auringonlasku kirkontornista // Schöner Sonnenuntergang

 
Keskiviikko olikin viimeinen päivä kavereideni kanssa. Se alkoi hyvin hauskasti, emme nimittäin syöneet aamupalaa, vaan menimme suoraan jonkulaiseen ravintolaan syömään valkoista makkaraa. Se pitää kuoria ja sitä sitten syödään Brezelin kanssa, myös erittäin Bayerilaista ja hyvää. Loppu päivä me sitten vain pelailtiin erilaisia pelejä ja myöhään iltapäivällä menimme kaupunkiin, josta serkkuni otti minut mukaan ja lähdimme heille. Illalla tuli Bayern Münchenin jalkapallo peli, joka oli tietysti pakko katsoa.


Tällaista ei Suomessa näe // Sowas sieht man in Finnland nicht


Torstai aamuna olin hetken itsekseni, sillä loppu perhe oli töissä ja opiskelemassa. Mutta heti kun he tulivat takaisin, mikä tapahtui jo puolilta päivin, lähdimme vaeltamaan vuorille. Alpit olivat erittäin hienot ja olisi tosi kiva päästä uudemmankin kerran sinne, ensi kerralla vaan pitää ottaa oikeanlaiset varusteet mukaan. Nythän pääsen onneksi katsomaan Sveitsin puolelta Alppeja ja toivon, että siellä on yhtä kaunis sää.


Vasemmalla ylhäällä makkarasalaatti, oikeella kaiserschmarrn ja alhaalla omenaleivonnainen. //
Links oben Wurstsalat, rechts Kaiserschmarrn und unten Apfelstrudel.

Koska en tähän asti ollut varmasti kävellyt tarpeeksi, lähdimme lisää katsomaan Müncheniä. Menimme olympiakylään, jonka rakennukset ovat opiskelijoiden käytössä. Ne pienet hauskat laatikot, ovat nykyään opieskelija-asuntoja, mutta ne oli myös tosi hienoja, kun jotkut olivat maalailleet seinään hienoja kuvia. Sitten menimme BMW -maailmaan, jossa oli paljon erilaisia esittelyjä ja rohmuttiin karkkia ja muuta hauskaa :D Münchenissä riittää korkeita paikkoja, onneksi en ole korkeanpaikan kammoinen, nimittäin seuraavana menimme olympiatorniin tähyilemään maisemia. Tässä vaiheessa serkkuni piti lähteä hieman opiskelemaan ja minä jatkoin hänen äitinsä kanssa matkaa englantilaiseen puutarhaan/puistoon. Koska keli oli mitä ihanin, oli liikkeellä muutamia muitakin muttei suinkaan liiaksi asti ja täten saatin hyvin nähdä kuinka surfaajat harjoittelivat kapeassa joessa. Illalla menimme vielä kreikkalaiseen syömään ja ruoka oli järjettömän hyvää.


Olympiatornissa // Auf dem Olympiaturm


Lauantai olikin viimeinen päivä Münchenissä ja sen vietin serkkuni kanssa shoppaillen. Tällä kertaa bussi matka kesti ylli 3tuntia, mutta lukiessahan se aika jälleen vierähti. Illala kävin vielä Celloakatemien konsertissa, jossa soitti maailman parhaita sellistejä, mukaan lukien yksi suomalainen. Akustisesti paikka oli huono, mutta soittajat olivat superhyviä. Sunnuntaina nukuin pitkään ja lepäsin alkavaa koulu viikkoa ja koe rumbaa varten.

Tässä oli minun syyslomani, se oli oikein mukava ja jälleen kerran huomaan, etten osaa olla lomalla kotona. Hiihtolomahan tuli viettettyä Sveitsissä, siitä lisää myöhemmin. Anteeksi vielä kuvien laadusta, mutta useat on otettu kännykkä kameralla, joka ei ole kovin hyvä...

*******

BMW -maailmassa saatiin istua kyytiin // In der BMW -Welt durften wir uns reinsetzen


Die Herbstferien waren schon vor einer Ewigkeit, aber ich werde trotzdem noch von ihnen erzählen. Das erste Wochenende war fast normal, nur am Sonntag war noch am Abend ein Posaunenchor-konzert. Den Rest die Ferien war ich ja in München und ich war doch fast die ganze Woche dort.


Kirkontornista näkyi myös Alpit erittäin hyvin. //
Vom Kirchenturm aus hat man auch die Alpen gut gesehen.


Am Monntag Vormittag fuhr ich nach Stuttgart Flughafen und dort suchte ich eine Weile den Buss, mit dem ich nach München fuhr. Die Fahrt dauerte etwa 2,5 Stunden, aber ich las fast die ganze Zeit und so ging sie schnell vorbei. Zwei Freunde von mir holten mich in München ab und wir gingen zu ihnen nach Hause. Ich war im April auf einer Freitzeit in England und dort waren auch Leute aus München, wie die zwei auch. Nachdem wir etwas gegessen hatten, gingen wir in die Stadt, wo wir uns auf dem Marienplatz mit anderen Freunden trafen. Weil das alte und neue Rathaus dort am Marienplatz steht, haben wir sie da gleich angeschaut. Danach waren wir in der Frauenkirche und haben den "Teufels Fussabdruck" besichtigt und gleich neben der Kirche ein Modell von der Altstadt angeschaut. Weil wir so schön die Kirchen besuchten, sind wir auch noch auf den Turm der Peterskirche gestiegen und haben die Stufen gezählt, es waren ca. 300 Stufen. Aber das hat sich gelohnt, es sah so schön aus von oben, wir haben sogar die Alpen gesehen. Wir hätten das Klockenspiel auch gesehen, wenn da nicht so viele Touristen vor uns gestanden wären. Die Sonne ging auch unter in der Zeit als wir oben waren und unten angekommen, war es schon ziemlich dunkel. Dann gingen wir noch in das Deutsches Museum shop. Am Ende haben wir noch irgendwas angeschaut, aber ich habe schon vergessen wie es hiess. Als wir bei meinen Freunde waren, haben wir Kaiserschmarrn gemacht und es mit Apfelmus gegessen. Es war sehr lecker.


Näkymät Alpeilla oli erittäin hyvät // Es war sehr schön dort oben

Dienstag, ein neuer Tag, da hatten meine Freunde einen "Ausflug" mit der Kirche (die gleichen Leute, die in England waren) und ich ging natürlich mit. Am Vormittag gingen wir in das Mensch und Naturwissenschaft Museum, dass war sehr cool, weil da durfte man selber alles mögliche machen und spielen. Danach gingen wir zwei Stunden Bowlen. Nach den Bowlen sind wir schnell nach Hause gegangen und haben unsere Sachen zum Grillen mitgenommen. Mit den Grillsachen gingen wir zum Gemeindehaus, wo die einen kleinen Innengarten haben. Da war ein kleines Lagerfeuer oder so ein Grill. Es waren mehrere Leute da, aber wir waren zu dritt als Letzte, fast bis um Mitternacht und es war sehr schön.


Tie oli ihan hyvä kumpaankin suuntaan, ei tarvinnut metsässä rämpiä //
Die Strasse war ganz gut in beide Richtungen, man musste nicht im Wald gehen 

Dann am Mittwoch war mein letzter Tag mit meinen Freunden. Gleich am Vormittag gingen wir ohne Frühstück Weißwurst essen, war eigentlich ganz gut. Ansonsten waren wir nur bei den Freunden und haben verschiedene Spiele gespielt. Am Nachmittag gingen wir wieder in die Stadt wo meine Cousine mich dann abholte. Mit meiner Cousine habe ich dann noch das Bayern Münchenspiel angeschaut.


Ei ollut kyllä valituksen aihetta // Man konnte sich nicht beschweren

Am Donnerstag Morgen war ich kurze Zeit alleine, weil der Rest der Familie gearbeitet und studiert hat. Aber dann am Mittag sind meine Cousine, ihre Mutter und ich wandern gegangen in die Berge. Es war so ein tolles Wetter und so schön, ich würde gerne nochmal gehen. Jetzt gehe ich ja in die Schweiz, ihre Berge anschauen, hoffentlich wird es genau so schön.


Surffaajat oli kyllä hyviä ja rohkeita // Die Surfer waren sehr gut und mutig

Und weil ich  die ganze Woche noch nicht genügend auf den Beinen war, sind wir am Freitag wieder viel zu Fuss gegangen. Wir sind zum Olympiadorf gegangen und haben dort die witzigen Studentenwohnungen angeschaut. Die sind echt schön, weil die meisten etwas schönes an die Wände gemalt haben. Wenn man denkt wie klein die sind, aber trotzdem zwei stöckig  und so genügend Platz für ein Student ist. Danach gingen wir in die BMW Welt und haben Autos und sonst so verschiedene Ausstellungen angeschaut und natürlich haben wir viele "Geschenke" (Stifte usw.) mitgenommen. Hohe Plätze gibt es auch in München ausreichend, nämlich der nächste war der Olympiaturm, von dort aus hat man gut und weit gesehen. Dann musste meine Cousine wieder ein bisschen studieren, und in der Zeit bin ich mit ihrer Mutter in den  Englischen Garten geganen. Es war noch schönstes Sommerwetter, aber die meisten Menschen mussten noch arbeiten, deshalb war es sehr schön dort. Wir haben auch den Surfern zugeschaut und ich habe öfters gestaunt, was die alles können. Am Abend gingen wir alle noch zum Griechen essen und es war sehr lecker.


Joku kiinalainen torni ja perinteiset olut pöydät & penkit englantilaisessa puutarhassa //
Chinesischerturm und die Biertische im Englischen Garten

Sammstag war der letzte Tag in München und bevor ich zurück fuhr war ich noch mit meiner Cousine in der Stadt shoppen. Diesmal dauerte die Fahrt ein bisschen länger nämlich 3,5 Stunden, aber ich habe wieder gelesen. Am Abend ging ich noch ins Cellokonzert von der Celloakatemie Rutesheim, die Cellisten waren echt gut, nur die Akustik war nicht so gut. Am Sonntag habe ich dann lange ausgeschlafen und mich nur ausgeruht und mich auf die Schule vorbereitet.

Das waren meine Ferien, ich war wieder nur ganz kurze Zeit zuhause, aber ich mag reisen so gerne. Die Faschingsferien werde ich auch ganz in der Schweiz verbringen. Und sorry für die Qualität der Bilder, aber die meisten sind Handyfotos und die sind dann nicht so gut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti